Huskøb for førstegangskøbere – 7 tips og råd du bør kende

Huskøb for førstegangskøbere – 7 tips og råd du bør kende

december 16, 2023 0 Af WSPA.dk

Det er en kæmpe opgave at skulle ud og kigge på hus som førstegangskøbere. Derfor er det en gode ide at suge alt den viden du kan få fra andre steder end ejendomsmægleren som forsøger at sælge dig huset. Han er nemlig på sælgers side, og får et salær når huset er solgt, hvilket naturligvis giver ham en god grund til at forsøge at overtale dig til at købe huset.

Men når du skal ud og kigge på et huskøb som førstegangskøber, så er det et smart træk at besøge en side som vores, da vi ønsker at give dig de bedre vilkår til når du står der første gang og skal kigge på det helt rigtige hus.

Huskøb for begyndere

Når du skal kigge på hus, så er det vigtigt at du ikke bare køber uden at tænke dig grundigt om. Derfor har vi lavet 7 tips som du kan bruge når du skal købe hus, som kan sikre at du ikke nogle af disse begynder fejl og tænker dig en ekstra gang om. Og derudover så får du lige et ekstra gratis tip her, som er at du ikke skal købe alt pynten til hjemmet inden du er flyttet ind, da du med garanti også får en masse housewarming gaver.

1.     Spar op allerede nu

Jo før du begynder at spare op til husets udbetaling, jo sjovere bliver det at sidde i det hus du ender med at vælge. For jo større en udbetaling, jo mindre skal du betalt tilbage til banken og realkreditlånet hver eneste måned. Og jo mindre du skal betale tilbage betyder jo mere kan du få mulighed for at bruge på fornøjelser, som ferier, restaurantbesøg, oplevelser og potentielt også forbedringer på huset. Hvis der er længe til at du køber hus og du gerne vil forøge hastigheden på opsparingen, så kan du overveje at lave en Nordnet månedsopsparing og investere din opsparing også.

2.     Få styr på dine udbetalinger

Når du skal flytte i hus, så er det vigtigt at du har fuldstændig styr på dine udbetalinger af lønudbetaling, efterløn, kontanthjælp eller hvad du ellers har som indkomst. For det er ofte dyrere at flytte i hus og du har ikke lyst til at blive sendt på gaden fordi du ikke har haft styr på din økonomi. Hvis du vil have en oversigt over dine udbetalinger så kan du finde dem på udbetalingsoversigt.dk

3.     Få styr på dine lån.

Når du køber hus, så er et realkreditlån ofte det mest attraktive for dig, grundet dets lave rente. Men en realkreditforening kan maksimalt låne 80 % af pengene som huset koster, hvilket betyder at du skal finde finansieringen af de sidste 20 % selv. Du skal altid lægge minimum 5 % selv i udbetaling, mens banken kan låne dig 15 %. Men her kan du godt forhandle med banken omkring dine lån og dets rente, og prøve at forhandle med flere banker og realkreditforeninger for at få de bedste lån.

4.     Ikke skynd dig

Der er ingen grund til at vælge det første og det bedst. Det bedste du kan gøre er at komme i gang med at kigge på en masse forskellige huse, og tag til åbent hus, for at få en fornemmelse af præcist hvilket hus som dig eller potentielt din bedre halvdel ønsker. Det er nemlig svært at finde det rette, og der går noget tid før man finder ud af præcist hvilke ønsker man har til sit nye hus, når man er førstegangs huskøber.

5.     Opbyg en solid opsparing

Det er vigtigt at du får opbygget en solid opsparing, når du skal i gang med at købe hus første gang. Årsagen til dette er meget simpelt. Som førstegangs køber af hus, så vil du opleve at blive overrasket over så mange ’’ekstra’’ ting der følger med, som man pludseligt skal købe. Det kan godt være at du ikke tror at du får brug for flere penge end du har budgetteret med, men der vil altid komme nogle udgifter som du ikke havde forventet, og så er det en god ide med en solid opsparing.

6.     Tilstandsrapporten

Huskøb for begyndere

Når du skal købe hus, så er det ikke sikkert at du ved hvad en tilstandsrapport er. Men en tilstandsrapport er ganske simpelt en oversigt over husets fejl og mangler. Det kan være alt lige fra om det er lavet noget ulovligt El i huset, til om taget er i stykker. I tilstandsrapporten vil der være nogle ting som du sandsynligvis selv aldrig ville finde, og på den måde kan du sikre dig at du ved hvad du går ind til når du køber det valgte hus.

7.     Forsikringer

Når du skal flytte fra en lejebolig og til dit eget hus, så er der pludseligt nogle nye forsikringer som du ikke tidligere har haft. Her er eksempelvis ejerskifteforsikring og husforsikring som du muligvis ikke har i dag. Når du skal kigge på nye forsikringer, så bør du altid sikre at du har fået det bedste tilbud. Derfor findes der steder som Findforsikring.dk som kan sammenligne og hjælpe dig med de bedste priser.  

Konklusion

Når du er førstegangskøber til hus, så er de overstående tips nogle af de tips som er relativt lette at huske, hvilket er heldigt, for du vil helt sikkert stadig begå fejl når du køber hus for første gang. Men disse tips er blandt nogle af de vigtigste, som er en god ide at huske inden du får købt dit første hus.

Hvis du kunne lide denne artikel, så kan du også læse: Aktier for begyndere