Aktier for begyndere – Sådan kommer du igang med aktiehandel

Aktier for begyndere – Sådan kommer du igang med aktiehandel

december 16, 2023 0 Af WSPA.dk

En af de mest velkendte måder at investere på, er ved at handle med aktier og værdipapirer. Det er der også en god grund til, da det er utroligt let at komme i gang med, og det har uden tvivl også været blandt en af de bedste investeringsmuligheder igennem de sidste 100 år. Aktiemarkedet er historisk steget med omkring 7 % om året igennem de sidste 100 år, hvor man inkluderer alt lige fra økonomiske kriser, aktiekrak og lignende. Men det kan stadig være forvirrende at komme i gang med aktier for begyndere, og derfor har vi lavet denne artikel, så du kan blive en smule klogere på hvad aktier er og hvordan du kommer i gang.

Hvad er en aktie?

Når man køber en aktie, så køber man en lille andel af en børsnoterede virksomhed. Det betyder altså at du faktisk bliver medejer af denne virksomhed og kan få indflydelse på virksomheden. Normalt skal man dog have utroligt mange aktier i en virksomhed, før at ens indflydelse rent faktisk kan påvirke virksomheden, så derfor er der en anden årsag til hvorfor folk køber aktier.

Når du køber aktier i en virksomhed, så vil du nemlig som medejer også blive belønnet når det går godt for virksomheden. Det vil du enten gøre i form af en stigende aktiekurs som betyder at dine aktier stiger i værdi. Du kan følge de forskellige kurser på en aktiekurser app. Det kan også være udbytte i form af et månedligt, kvartals, halvårlig eller årlig udbetaling af udbytte til alle aktionærer i en virksomhed.

Hvordan investerer man i aktier?

Hvis man gerne vil i gang med at investere i aktier, så skal man først og fremmest finde ud af hvilket sted man vil købe aktierne, inden man overhoved kommer i gang. Der findes en masse muligheder derude, som eksempelvis din egen bank (som ofte er en dyr løsning) og forskellige platforme derude, som fungere som online børsmæglere, hvor du kan handle aktier igennem. En af de største platforme er eksempelvis Nordnet som er en af de største platforme i Norden med over 700.000 kunder.

Når du har fundet det rette sted, så skal du blot i gang med at undersøge hvilke aktier du ønsker at købe.

Hvilke aktier skal man købe?

Her ville jeg ønske at jeg kunne give dig det perfekte aktietip, hvor vi sammen kunne tjene masser af penge og leve lykkeligt til vores dages ende. Men der er ingen der kan forudse fremtiden, så derfor vil jeg blot komme med nogle tips til hvordan du finder de rette aktier til din risikoprofil.

Du skal først og fremmest finde ud af med dig selv om hvor lang en tidshorisont du har. Hvis du allerede inden du starter er klar over at du skal bruge pengene om 1 år, så ville jeg anbefale dig at lade være med at investere, da det er relativt kort tid at lade aktierne stå. Hvis du derimod har længere tid og ikke ønsker at tage for stor en risiko, så ville jeg i stedet anbefale at du valgte en investeringsforening i stedet.

Investeringsforeninger

En investeringsforening, er en forening som køber aktier på vegne af deres investorer. Det betyder at der i en investeringsforening bliver købt aktier i flere virksomheder og i nogle tilfælde flere hundrede virksomheder, som er i investeringsforeningen.

Investeringsforeninger giver dig mulighed for at investere i utroligt mange aktier ved kun at købe denne ene. Det har flere fordele, som eksempelvis at du fra det øjeblik du har købt investeringsforeningen øjeblikkeligt, har købe aktier i alle de virksomheder som investeringsforeningen har aktier i, hvilket sikre at du har spredt dine investeringer så meget som muligt og derved mindsket risikoen.

Når man investerer igennem en investeringsforening, så skal man ikke forvente at ens aktier stiger med 500 % på én enkelt dag, men man har også sikret sig imod at have sin investering går tabt ved en enkelt dårlig investering.

Alternativ til aktieinvestering

Der findes en masse forskellige investeringsmuligheder derude, og det er generelt en utroligt god ide at sprede sine investeringer så meget som muligt. Så udover at du spreder dine aktier på utroligt mange aktier, for at sikre at alle dine æg ikke ligger i én kurv, så er det også en gode ide at se hvad der ellers findes af investeringsmuligheder derude.

Vin

Dette er mest af alt interessant for dem som nyder vin og måske også har en fornuftig viden om vin. Vin er også en af de ting der er interessante at investere i, men her skal man naturligvis vide hvor lang holdbarhed både portvin, Hvidvin og rødvin har, så man ikke køber de forskellige vine, for derefter at tabe sin investering, fordi de blev for gamle.

Crowdlending

Crowdlending er en relativt ny investeringsmulighed derude, men til gengæld også en af dem som giver det højeste afkast. Med crowdlending får du faktisk bankens rolle, og du får mulighed for at investere i lån, hvor du altså låner dine penge ud til andre, imod at de betaler dine penge tilbage hver eneste måned, hvor du både får tilbagebetalingen samt en rentebetaling. Det er en af de investeringsmuligheder der som sagt giver et af de højeste afkast på mellem 10 og 14 % om året hos de fleste platforme i Europa. Hvis du kunne tænke dig at vide mere så kan du her læse omkring de bedste crowdlending platforme