Stor guide til VPN – Hvad er det og hvorfor bruger man det?

Stor guide til VPN – Hvad er det og hvorfor bruger man det?

november 14, 2022 0 Af WSPA.dk

VPN er efterhånden blevet et buzzword indenfor anonymitet på internettet, nu hvor der er flere og flere der ønsker at undgå at blive udspioneret og bare ønsker at være online uden at andre ved hvem man er og hvor man kommer fra. Derfor er VPN også blevet utroligt attraktivt for almindelige forbrugere, hvilket er årsagen til at vi har lavet denne artikel, så du kan få mere vinden om hvad præcist VPN er og hvorfor du potentielt kan få gavn af det.

Hvad er VPN?

VPN står for ”Virtual private network” og er som navnet et virtuelt netværk, hvor man har mulighed for at skjule sin identitet ved at tilgå hjemmesider og internettet generelt igennem de forskellige VPN tjenesters IP adresser og servere. På den måde vil de hjemmesider du besøger kun kunne se at din Ip adresse er den som dit VPN benytter, hvilket sikre at du kan forblive fuldstændig anonym. Hvis du ønsker at se en komplet oversigt over de forskellige VPN tjenester der findes, så besøg VPN-Zone.dk som har sammenlignet dem, så du ikke behøver at bruge oceaner af tid på at finde den rette, da de trods alt minder meget om hinanden.

Gratis VPN

Udover de VPN tjenester kan købes, så findes der også nogle gratis muligheder derude. Forskellen på en gratis VPN og en betalt VPN er at de gratis VPN har langt mindre servere tilgængelige, da det koster penge at have hver enkel server kørende. Dette betyder at en betalt VPN måske har 3500 servere, så har en gratis eksempelvis kun 10 stk. Det betyder at alle dem der bruger deres gratis VPN skal deles om disse servere, hvilet naturligvis gør at hastigheden er væsentligt forringet og ofte så kan du ikke engang loade siderne ordenligt hvis der er virkeligt mange på af gangen.

Dog kan du også få gratis VPN hos nogle af de større betalte VPN tjenester, fordi du får en prøveperiode eller blot begrænset de forskellige muligheder. Derfor kan dette også være en fin mulighed for lige at teste hvordan et VPN fungere, og om det er noget for dig.

Hvorfor bruge VPN?

VPN giver dig som beskrevet længere oppe mulighed for at være totalt anonym på internettet, men udover det, så kan du med et VPN også fjerne geografiske blokkeringer. Et eksempel som mange kender er at du med VPN kan tilgå det amerikanske Netflix hvilket stort set fordobler de muligheder for film og serier, fordi Netflix kun har licenser til at vise disse film og serier i USA. Dette gør det utroligt attraktivt at bruge VPN da du med VPN kan logge på med en server i USA og på den måde ”snyde” Netflix til at tro at du befinder dig i USA.