Hvad er en ejeraftale og hvorfor er den vigtig?

Hvad er en ejeraftale og hvorfor er den vigtig?

december 16, 2023 0 Af WSPA.dk

Du har måske aldrig overvejet hvad en ejeraftale egentlig er, men en ejeraftale kan være utrolig vigtig. Her kan du læse mere om hvad en ejeraftale er og hvorfor den er så vigtig. 

Hvad er en ejeraftale?

En ejeraftale er en etableret aftale der indeholder spilleregler for hvad der vil ske i en givet situation, i forbindelse med det interne ejerforhold i en virksomhed. Det kan for eksempel være ejerne i et aktieselskab eller andelsselskab, der man typisk har flere aktionærer der ejer en andel af virksomheden. Man skal anse en ejeraftale som et tillæg til virksomhedens vedtægter, og ikke som en erstatning. At have klare spilleregler kan i stor grad bidrage til at undgå potentielle konflikter omkring ejerforhold, immaterielle rettigheder og de potentielle faldgruber der ligger i et samarbejde. 

En ejeraftale burde være et essentielt udgangspunkt for enhver virksomhed der et samarbejde er et vilkår for virksomheden. En ejeraftale er en slags kaosforsikring, som gør at der er en helt klar fremgangsmåde, hvis noget skulle ske internt i virksomheden. Dette kan for eksempel omfatte dødsfald eller interne konflikter. Læs mere om ejeraftaler her. 

Hvorfor er en ejeraftale så vigtig?

En ejeraftale er vigtig for at undgå eventuelle konflikter i virksomheden. Dette er specielt vigtigt i forbindelse med ejerskab, fordi man ikke tænker over hvilke faldgruber der måske venter, når virksomheden er i vækst og det går godt. Derfor er det at lave en ejeraftale også en indgang til en diskussion der er meget vigtig for virksomheden generelt – og det gælder det samme som det gør for parforhold. Det er altid en god ide at diskutere potentielle konflikter, mens man stadig er gode venner. En ejeraftale sikrer en klar plan med klare spilleregler når der sker noget. Det er en god ide at indgå en ejeraftale når selskabet bliver stiftet, men i princippet kan denne oprettes når som helst i virksomhedens levetid. 

Det er de direkte ejere af selskabet der skal indgå ejeraftalen og blive enige om hvad der skal ske i givne tilfælde. Ejeraftalen skal agere fundamentet for jeres samarbejde, og sikre en god tone og et ryddigt resultat, hvis der skulle ske noget. Ejeraftalen kan indeholde vigtige punkter som hvad der skal ske med immaterielle rettigheder, hvordan man kan eller skal sælge andelen i virksomheden, hvordan man skal forholde sig som ejer i forbindelse med uoverenstemmelser eller konflikter og ikke mindst hvad der skal ske i tilfælde af dødsfald og umyndiggørelse. Dette er kun nogle af punkterne som en ejeraftale kan indeholde. 

Det er altid en god ide at oprette en ejeraftale, enten når selskabet stiftes eller mens man stadig er gode venner, så kan man undgå kaos og konflikt i samarbejdet.