Her er grunden til, at ETF-investering er så populært

Her er grunden til, at ETF-investering er så populært

december 16, 2023 0 Af mai.britt_134

ETF er et begreb mange danskere ikke kender – men det er en god mulighed, hvis man gerne vil forsøge sig med aktieinvestering. ETF’ere er en billigere form for indeksinvestering, hvor selv meget små procentpoint i forskel i omkostninger kan udgøre titusindvis af kroner.

Du kan lave en ETF-investering i både aktive og passive børsnoterede fonde.

Hvad er en ETF?

ETF er en forkortelse for ‘exchange traded fund’ – ‘børshandlet fond’ på dansk. En ETF er meget lig en aktiefond, men forskellen er at andele i en ETF købes og sælges på børsen. Med andre ord, kan man sige, at du faktisk køber ETF-aktier, når du investerer i en ETF.

Ligesom med aktiefonde findes der både aktive og passive ETF’ere, og ligesom med almindelig indeksinvestering, er ETF’ere også steget i popularitet, år for år. Mange vælger bl.a. at købe ETF til aktiesparekonto, da der her er mulighed for skatteoptimering, ift. at investere i ETF’ere udenfor aktiesparekontoen.

Det er lettilgængeligt

Mange flere danskere har fået øjnene op for ETF-investeringer efter Nordnets Månedsopsparing er blevet mere udbredt. Med Månedsopsparingen har du mulighed for at investere i mange forskellige ETF’ere, helt uden at betale kurtage.

Ved at opsætte en Månedsopsparing, investerer du automatisk i dine ETF’ere, hver eneste måned, indtil du selv vælger at stoppe den. På den måde er det altså utrolig nemt, og det er også helt vildt billigt. Nordnets Månedsopsparing koster nemlig ingen kurtage; det er kun de enkelte ETF’ere, der kræver en lille årlig omkostning, i procent af din investering.

Prisen og diversificeringen er tiltrækkende

Der hvor ETF’ere står stærkt er på områderne pris og diversificering, også kaldt spredning. Ved at investere i ETF’ere, har du mulighed for at opnå massiv spredning i mange forskellige lande og sektorer – og det vigtigste i investering er diversificeringen; næstefter afkastet, selvfølgelig. Men jeg nævnte jo også prisen – så hvad er den?

Er du en af dem, der bare får banken til at investere for dig, så er det ikke unormalt at betale omkring 2% i administrationsgebyrer, plus en masse andre gebyrer. Det undgår du med en ETF – here får du din massive spredning, men til en langt lavere pris. På Nordnet kan du eksempelvis investere i den populære Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Med denne ETF investerer du i – cirka – 500 af USA’s største og mest robuste virksomheder, og du får her en ETF, der fokuserer på USA, men på mange forskellige sektorer. Og prisen? 0.07% i årlige omkostninger. Det er altså helt vildt billigt for at investere i så mange forskellige virksomheder. Der findes også mange andre ETF’ere, som er meget mere eksponerede – flere tilbyder eksponering til hele verden.