Her er fordelene ved at gå i gang med aktiehandel

Her er fordelene ved at gå i gang med aktiehandel

december 16, 2023 0 Af mai.britt_134

Der er mange fordele ved at investere – og det er slet ikke så svært at komme i gang med, som mange desværre tror.

Den bedste form for opsparing

I mange tilfælde er aktiehandel den bedste form for opsparing. Ikke nok med at din opsparing ikke falder i værdi, så stiger værdien af den. Det siger historikken, i hvert fald – men husk på, at historik ikke er en garant for fremtiden. I gennemsnit er aktiemarkedet steget med cirka 8% per år, og over en årrække bliver det hurtigt til mange penge, når man indregner renters rente.

Ved at have pengene i banken, mister de deres værdi af 2 primære årsager: inflation og gebyrer. Inflationen betyder, at dine penge mister cirka 2% af deres værdi, hvert år – og inflationen kan du ikke påvirke. Men det kan du med gebyrerne – for ved at undgå at have for mange penge i banken, kan du undgå at betale gebyrer, som i det store hele også kan have en signifikant indvirkning på din formue.

Påvirk verden omkring dig

Investorerne på aktiemarkedet er ligeså forskellige, som vores personligheder. Nogle vælger kun at investere i bæredygtige, grønne virksomheder, og frasorterer bl.a. våbenproducenter, hvor andre er lidt mere ligeglade med, hvad de investerer i, og blot kigger på afkastet. Det må være op til den enkelte investor, hvad man ønsker – og der kan opnås rigtig pæne afkast uanset hvad du ender med at vælge.

Det kan være en rigtig tidsrøver at skulle sætte sig 100% ind i alle de virksomheder, man tager et kig på, og det kan også være uoverskueligt. Ønsker du blot at følge markedet, som altså er de cirka 8% årligt afkast, kan du med fordel tage et kig på en passiv investeringsfond, der eksempelvis kun investerer i grøn energi.

De fysiske fordele

I udlandet er det meget udbredt at man får visse goder ved at være aktionær i et selskab. Disse goder kan eksempelvis være 50% rabat på flybilletter som aktionær hos ANA, hvis man ejer minimum 100 aktier, eller det kan være en årlig investorkonference hos Berkshire Hathaway, hvis du investerer for minimum – gisp – $412729, hvilket svarer til lige over 2.5 millioner danske kroner. Mange udenlandske selskaber er også udbytteaktier, hvilket giver dig en del af overskuddet hvert år.

Det skal dog nævnes, at det ikke er helt ukendt her i Danmark. Du kan bl.a. som aktionær i Parken få adgang til særlige aktionærtilbud fra eksempelvis FCK og Lalandia, der ejes af Parken A/S. Du kan altså som aktionær hos Parken, med en minimumsbeholdning på blot én enkelt aktie få fribilletter til FCKs kampe, og rabat på feriehuse. Flyselskabet SAS kan også nævnes, hvor du ved en minimumsbeholdning på 400 aktier kan få 10-20% rabat på SAS Go returbilletter, hvis rejsen er indenfor EU.