Sådan lægger du et budget

Sådan lægger du et budget

juli 16, 2024 0 Af WSPA.dk

Mange danskere har udfordringer med økonomien, men der er naturligvis hjælp at hente. Det handler om at tænke over, hvordan dit forhold er til penge, og hvordan du kan lægge et budget. Du kan få hjælp til begge dele ved at læse videre nedenfor.

Lider du af finansfobi?

Det er først og fremmest vigtigt at finde ud af,om du lider af finansfobi. Vi bør have et naturligt forhold til penge, og ikke være bange for at bruge dem, eller være bange for at se hvad der står på kontoen.

Et studie fra Cambridge University har tidligere vist, at op mod halvdelen af de britiske indbyggere led af finansfobi i en højere eller mindre grad. Vi har ikke tal for Danmark, men der er ingen tvivl om, at det sikkert også er et udbredt problem i Danmark.

Finansfobi kan føre til, at folk skubber økonomien til side og undgår den. Dette kan naturligvis føre til såvel personlige som økonomiske konsekvenser. Det kan blandt andet gøre det umuligt at lægge et budget, da folk med finansfobi ikke kan danne et realistisk overblik over, hvor mange penge de kan bruge.

Budgettet kan være løsningen til at komme over finansfobi

Det lyder måske pudsigt, men det kan være en god ide at tage tyren ved hornene, når man lider af finansfobi. Det kan nemlig være en løsning at lægge et budget.

Et budget er nemlig med til at danne et overblik over indtægter og udgifter, og derfor får du en realistisk ide om, hvor mange penge der står på kontoen. Der er nemlig folk fra alle samfundslag, som lider af finansfobi, og derfor er det ikke ensbetydende med, at man mangler penge.

For at danne et realistisk overblik, anbefales det, at du lægger ud med at tjekke dine indtægter og udgifter fra de forrige 12 måneder. Det kan du gøre i din netbank, hvor du kan se hvad du har tjent og spenderet i det seneste år.

Planlæg dine udgifter så vidt som muligt

Hvis du er på helt bar bund med hensyn til et budget, anbefales det at starte med at planlægge for den igangværende måned, og 12 måneder frem. På den måde kan du lægge en plan over, hvilke udgifter du skal dække månedligt, kvartalsvis og årligt.

Der er såvel faste udgifter som variable udgifter. Faste udgifter er fx husleje, transportudgifter, mobilabonnement, afbetaling på lån og forsikring. Variable udgifter er fx medicin, mad, ferie, gaver osv.

Måske er du ikke sikker på, hvor meget du bruger i variable udgifter, men du kan lægge et estimeret budget til fx online casino sjov med dette link, feriebudget, madbudget osv. Du kan også planlægge hvor meget du maksimalt vil bruge på fødselsdagsgaver og julegaver, så det ikke løber løbsk.

Hvor mange penge kommer der ind på kontoen?

Når du har styr på dine udgifter, kan du gå videre til indtægter. Her er det vigtigt, at du trækker skatten fra indkomsten, så du kun regner med de penge, som rent faktisk ender op i netbanken. Hvis din indkomst varierer, kan du alternativt lave et gennemsnit for, hvad du forventer at tjene i de kommende 12 måneder, og bruge det beløb i dit budget.

Når du har styr på dine indtægter og udgifter, kan du danne et overblik, som kan hjælpe i din hverdag. Husk at tjekke dit budget en gang i mellem, så du kan justere det i forhold til ind indtægter og udgifter.